Knedle z Kiełbasą Białą Surową JBB w sosie żurkowym

Porcja dla 2 osób lub jednej z dokładką 🙂

Składniki ciasto:

  • 0,5 kg gotowanych, rozgniecionych ziemniaków
  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,05 kg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz czarny– wg. upodobania

Przygotowanie: połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić cisto do jednolitej masy.

Składniki farsz:

  • 2 pętka (ok. 0,25 kg) obranej białej kiełbasy JBB
  • przyprawy wg. upodobania

Przygotowanie: obraną kiełbasę rozdrobnić widelcem lub zmielić w mikserze wraz z przyprawami.

Składniki sos:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: czosnek przeciąć w pół i podsmażyć przecięte strony z dodatkiem łyżki oleju na patelni.
Zdjąć zarumieniony czosnek z patelni i do pozostałego oleju dodać cebulę pokrojoną w plastry, zakwas na żurek oraz przyprawy, następnie gotować (mieszając) na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Klejenie knedli: ciasto na knedle podzielić na porcje mieszczące się w dłoni. Nadziać ciasto farszem z kiełbasy i uformować pożądany kształt, ugotować w wodzie i podawać polane sosem żurkowym z przybraniem smażonego czosnku.

Knedle z Kiełbasą Białą Surową JBB w sosie żurkowym

Masz do nas pytania?

Napisz do nas

Polityka cookies

Drogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosujemy pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies - więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.